Als ziekenhuis investeren in technologie?

Uit de Healthcheck Ziekenhuizen 2019 van KPMG blijkt dat ziekenhuizen minder investeren in technologie dan vorig jaar. Hoe dit komt? ”Marges worden goed gehouden door weinig te investeren. ”  geeft Anna van Poucke aan. Maar het is geen oplossing. 

 

Financiering van nieuwe technologische ontwikkelingen in de zorg is erg uitdagend. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft in 2018 al eens gewaarschuwd dat het financieren van ziekenhuizen een uitdaging is. Hoe dit komt? De sector heeft een laag verdienvermogen. toch geeft de NVB aan dat de noodzaak van het financieren van zorginnovaties hoog ligt. ” Het brengt in het begin veel onzekerheden en relatief hoge risico’s met zich mee. Banken zijn daarom in het beginstadium van zorginnovaties terughoudend in hun financieringsrol.”  Aldus het NVB.

Patiëntwaarde

De uiteindelijke focus ligt bij de patiënten en de zorgverleners. Toch blijkt dat het creëren van patiëntwaarde door zorgverleners en de financiering van de sector niet goed op elkaar zijn afgestemd. Uitdaging ligt, zoals eerder benoemd, bij de financieringsmogelijkheden. Maar ook bij zorgaanbieders. Zodra zij zich warm maken voor uitgebreide patiëntenzorg, verliezen zij inkomen. Terwijl zij juist beloond moeten worden voor de werkzaamheden.

Een strategische oplossing binnen deze kwestie is digitalisering binnen en buiten de muren van het ziekenhuis. Denk aan zorg op afstand, zelfmetingen of slimme technieken. Een voorbeeld is een app waarmee hartpatiënten gevolgd kunnen worden.

Samenwerking

Naast de dalende investeringen is ook de samenwerking tussen gemeenten een struikelblok. “De datastructuur is gewoon slecht, systemen sluiten niet op elkaar aan. Het is alsof iedere gemeente zijn eigen wegen aanlegt, de één een klinkerweg en de ander asfalt. Terwijl ze niet goed overleggen of ervan op de hoogte zijn wat de ander doet.” – Van Poucke.

Van Poucke geeft aan dat de UMC’s het voortouw moeten nemen. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door een ‘shared savings-model’ in de regio te introduceren.

Bron: KPMG, Skipr


Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!