Zonder begeleiding ingewikkelde werkzaamheden uitvoeren waar eigenlijk iemand bij moet helpen. Dit komt helaas tegenwoordig veel voor binnen de zorgsector. Vakbond FNV heeft verschillende meldingen binnengekregen van stagemisbruik. De oorzaak? Personeelstekort.

 

Vallen en opstaan

Studenten die stage lopen binnen ziekenhuizen en zorginstellingen lopen veelal tegen het probleem aan dat zij weinig tot geen begeleiding hebben. Er wordt bijvoorbeeld aangegeven dat zij een stagecontract hebben voor 32 uur, maar de stagebegeleider werkt 3 uur. De overige tijd wordt de student aan zijn lot overgelaten. Studente Antoinette: “De zorg schreeuwt om personeel, maar medewerkers en leerlingen worden tot wanhoop gedreven. ”Als leerling in de zorg sta je alleen, krijg je nauwelijks begeleiding en moet je door vallen en opstaan het vak dus zelf maar leren.”

Ziek

Naast het feit dat er gevaarlijke situaties ontstaan, spelen er ook andere factoren. Veel studenten kampen met vertraging tijdens hun studie omdat zij langdurig ziek worden. Denk aan een burn-out. Dat stagiaires aan hun lot worden overgelaten heeft dus te maken met het personeelstekort. Maar doordat deze stagiaires ziek worden en zelfs stoppen, is er op de lange termijn nog een groter probleem dat ontstaat.

Wat nu?

Jan Klein, in het verleden anesthesist & nu hoogleraar patiëntenveiligheid, zegt hierover het volgende: “Het moeilijke bij elke stage in de zorg is: de stagiairs zijn nog niet bevoegd, maar wanneer ben je bekwaam? Daar kunnen de inzichten over verschillen. Stagiairs gaan ervaring opdoen op de werkvloer tijdens de stage, en daar mag je bepaalde handelingen zelf uitvoeren, maar alleen onder directe supervisie van een gekwalificeerde begeleider.” Volgens de hoogleraar moeten scholen en instituten duidelijk maken dat studenten alleen werkzaamheden moeten uitvoeren waar zij zich vertrouwt bij voelen.

Bron: RTL Nieuws


Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!