De medicijntekorten in 2019 zijn bijna verdubbeld

Het aantal meldingen met betrekking tot tekorten van medicijnen liep in 2019 op naar 1492. In 2018 waren dit 769 meldingen, meldt KNMP Farmanco. Hieruit kunnen we concluderen dat het aantal meldingen bijna is verdubbeld.

“Het zijn duidelijke cijfers. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van”. Dit zijn woorden van voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP.

Geen aantrekkelijk afzetgebied

Vooral bij crèmes, zalven, lotions, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor maagklachten zijn de tekorten hoog. Dit heeft te maken met problemen bij de productie en distributie, maar ook de kwaliteit is slecht. Daarnaast kunnen ook economische redenen een rol spelen. Als er een tekort aan medicatie is geweest en de productie komt daarna weer op gang, dan staat Nederland achteraan in de rij. Dit komt door de lage prijzen voor fabrikanten en het relatief kleine inwonersaantal. Hierdoor is Nederland geen aantrekkelijk afzetgebied. (ANP)

IJzeren voorraden

De minister van Volksgezondheid kwam vorig jaar al met een plan om buffers, ook wel ijzeren voorraden genoemd, aan te leggen. Dit idee werd ook omarmd door de KNMP. Ook wil de KNMP de productie van geneesmiddelen terughalen naar Europa, maar dat vergt veel investering. Daarnaast kost de productie terughalen naar Europa ook tijd. Op dit moment zijn we erg afhankelijk van verre landen zoals China en India.

Bron: Skipr.nl


Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!