Helft verpleegkundigen mist tijd om medicatie te delen

Uit een onderzoek van begin 2019 blijkt dat iets meer dan de helft van de verpleegkundigen in ziekenhuis en verpleeghuizen te weinig tijd hebben om medicatie te delen. (MedEye, 2019).

Uit het onderzoek, waarbij ongeveer 500 zorgverleners zijn ondervraagd, klaagt 90% over te weinig tijd en over gestoord worden tijdens medicatie werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het delen- of geven van medicijnen aan patiënten. Juist bij deze werkzaamheden is de risicogevoeligheid hoog als men gestoord wordt. Een deel van de patiënten is namelijk niet in staat om zelf, indien nodig, fouten te herkennen

Te weinig tijd

Eerder is door beroepsvereniging V&VN onder meer dan 10 duizend zorgverleners een onderzoek gedaan waarbij de resultaten aansluiten op hetgeen eerder vermeld. Een bijzonder feit is dat het vaker maken van fouten voortkomt uit de grote werkdruk en het blijvende personeelstekort. Ten slotte heeft het grootste deel gewoonweg geen tijd of is er gebrek aan collega’s die inzetbaar zijn om medicatiecontrole uit te voeren.

Stress

Stress speelt een grote factor binnen de werkzaamheden van de zorgverlener. Meer dan 60% van deze groep ervaart stress bij het delen van medicatie. In enkele situaties leidt dit zelfs tot slapeloze nachten. Gelukkig blijkt dat deze stresssituaties steeds meer bespreekbaar worden binnen het werkveld. Hierbij geeft 80% aan dat het inzetten van technologische innovatieve middelen het proces rondom medicatieveiligheid kan verbeteren.

Logimedical

Logimedical ondersteunt zorgverleners door hen met technologische middelen te voorzien in hun dagelijkse werkzaamheden. Zoals eerder benoemd spelen te weinig tijd en stress een grote rol in de werkzaamheden. Weten hoe wij uw zorginstelling hier in kunnen voorzien? Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek! Wij komen graag bij u langs. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Skipr (2019)