“Alle foutgevoelige handelingen rondom het opslaan, toedienen, distribueren en registeren van geneesmiddelen in de zorg minimaliseren.“
Medicatieveiligheid.
Medicatieveiligheid. Wat is dit nu eigenlijk? Oorzaken die invloed kunnen hebben op medicatiefouten onder andere foutieve handelingen binnen opslag, toediening, distributie en registratie. De definitie van medicatieveiligheid is dan ook: alle foutgevoelige handelingen rondom het opslaan, toedienen, distribueren en registeren van geneesmiddelen in de zorg minimaliseren.
De verschillen binnen medicatieveiligheid in de thuiszorg, het ziekenhuis, en de verpleeg- en verzorgingshuizen heeft vooral te maken met de bovenste 4 kenmerken. Binnen de thuiszorg hangt de verantwoording voor het opslag en beheren van de medicatie af van het feit of de cliënt verblijft in een instelling of vanuit huis verzorgt wordt.
Verblijft hij of zij thuis? Dan is hij of zij verantwoordelijk. Is er sprake van verzorging bij een instelling? Dan wordt de zorgverlener verantwoordelijk gesteld. Goed om te benoemen is dat dit niet geldt voor het transport van de medicatie.
Veiligheid rondom het rondbrengen en geven van medicijnen in de zorg is een complex proces op zich. Mensen blijven mensen, en mensen maken fouten. Om deze foutgevoeligheid zo te minimaliseren met innovatieve producten wil Logimedical een steentje bij te dragen aan en verminderen van medicijn incidenten. Dit doen we door te luisteren naar de wensen op de werkvloer. Door deze te combineren met de nieuwste technologieën binnen zorgapparatuur ontwikkelen we passende producten die de zorgverlener meer tijd geeft voor het echte werk; de volle aandacht voor de patiënten in kwestie.
Elk jaar besteed Logimedical veel aandacht aan de Dag van de Medicatieveiligheid. Zo hebben we in 2021 bijvoorbeeld de hele dag live vragen beantwoord. Denk aan vragen als : “Wat kan ik als verpleegster doen om medicatieveiligheid te verbeteren?” of “Welke producten zijn geschikt om snel al stappen te zetten binnen medicatieveiligheid?”.
Richtlijnen voor medicatieveiligheid.
Naast innovatieve producten zijn er binnen de zorgsector ook richtlijnen opgesteld die de foutgevoeligheid rondom deze processen moeten verbeteren. Hoe kun je de medicatieveiligheid verbeteren? Onderstaand hebben we 4 punten uitgelicht waarin meermaals fouten worden gemaakt, en hoe deze gemaakt worden.
Wil je meer informatie ontvangen omtrent het verbeteren van de medicatieveiligheid? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. We geven je graag advies op maat. Klik op de onderstaande knop om contact op te nemen met ons!
Werkinstructie medicatieveiligheid.
Door het Maatschappelijke Zorg van Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is een bepaalde kwaliteitsstandaard / werkinstructie opgesteld die de zorgverlener moet helpen bij alle handelingen rondom medicatie proces. De essentie van deze werkinstructie ligt hem in het feit dat alle stappen van begin tot eind worden gedocumenteerd zodat de apothekers, artsen, verpleegsters en andere betrokkenen iets hebben om op terug te vallen.
Binnen deze instructie gaat het in eerste instantie om een juiste medicatieverificatie. Vervolgens wordt er door de voorschrijver geëvalueerd of de medicatie passend is, en schrijft deze vervolgens voor. De apotheker zorgt vervolgens voor de levering van de medicijnen en bewaakt deze binnen de apotheek. Goed om te benoemen is dat de apotheker bepaalt of er een medicatieafspraak of een verstrekking verzoek nodig is. Is dit niet nodig? Dan wordt de juiste hoeveelheid aan medicatie verstrekt aan de patiënt of zijn of haar verantwoordelijke.
Toediening.
De toediening in dit proces hangt af van waar de patiënt zich bevindt. Zoals eerder benoemd is de patiënt zelf verantwoordelijk voor zijn of haar medicatie toediending als hij of zij zich thuis bevindt. Is de patiënt opgenomen in een instelling, ziekenhuis of verpleeg- en verzorgingstehuis? Dan ligt de verantwoordelijkheid bij de zorgverlener. Het document op basis van kwaliteitsonderzoek medicatieveiligheid van het IGZ is hier in te lezen.
Regel van 5 medicatie.
De essentie van een medicatieveiligheid protocol is dat de zorgverlener let op de volgende punten om medicatie incidenten te voorkomen. De dubbele controle bij het geven van medicatie is van belang bij medicijnen die een risico met zich mee brengen.
- Krijgt de patiënt het juiste medicijn
- Is deze patiënt de juiste patiënt?
- Krijgt hij of zij deze op de juiste tijd
- Wordt de juiste hoeveelheid en dosering toegediend?
- Wordt de juiste wijze gebruikt om de medicatie toe te dienen?
Dit noemen we ook wel de ‘Regel van 5 omtrent medicatie’ of de ‘Medicatie 5 J’s’. Het ligt misschien voor de hand, maar ook de houdbaarheid van de medicijnen is erg belangrijk. Medicijnen die over de datum zijn kunnen hun werking verliezen of de cliënt zelfs ziek maken. Zorg dus altijd dat de verpleegkundige de houdbaarheid controleert voordat het medicijn wordt klaargemaakt en toegediend.
Daarnaast wordt ook het dragen van sieraden afgeraden. Sieraden bevatten vaak veel bacteriën die ook in of op de medicijnen terecht kunnen komen. Zeker bij zieke cliënten kan dit gevaarlijk zijn. Voorkom incidenten!
Bespreek belangrijke punten midden het medicatieproces met elkaar. Er kan namelijk veel geleerd worden van elkaar. Daarom is het verstandig om regelmatig een team vergadering te plannen, waarin situaties met betrekking tot medicatieveiligheid besproken kunnen worden. Laat collega’s ervaringen delen over het klaarmaken en toedienen van medicijnen, en evalueer met elkaar over de beste oplossingen.
Hulpmiddel medicatieveiligheid.
Logimedical biedt verschillende producten aan in de webshop die als hulpmiddel kunnen dienen ter bevordering van de medicatieveiligheid.
Veilige medicijnwagens? Bekijk ons volledige assortiment! Denk aan een medicijnwagen dat te openen is met een sleutelslot, via een vingerafdruk of PIN-code systeem. Het voordeel van deze slotsystemen is dat alleen bevoegde personen medicatie en andere spullen kunnen delen en toedienen.
Naast het beheren en delen van medicijnen vind je bij Logimedical ook verschillende wagens die ondersteuning bieden bij operaties, sedatie en reanimaties. Maar bijvoorbeeld ook op de gipskamer! Goed om te benoemen is dat alle medicijn- en themawagens geheel naar jouw behoeften te configureren zijn. Elke afdeling heeft namelijk andere behoeften. Tot slot biedt Logimedical een ruime garantietijd en onderhoudsmogelijkheden aan.
Maar ook voor de kleinschalige zorgomgeving als thuizorg bieden we producten op maat. Wat denk je van onze automatische of handmatige pillenvergruizers? Het breken of vermalen van medicijnen met de hand kan gevaarlijk zijn. Je kunt jezelf bezeren, maar ook kunnen er gevaarlijke stofjes vrijkomen. Ontdek nu alle producten in onze webshop.
Vragen over medicatieveiligheid
Als zorgverlener heb je waarschijnlijk veel vragen rondom medicatieveiligheid. Logimedical zet de meest voorkomende vragen omtrent medicatieveiligheid en hulpmiddelen voor je op een rijtje.
Zelftest medicatieveiligheid
Snel te weten komen hoe jij als zorgverlener presteert op het gebied van medicatieveiligheid? Doe dan nu onze online zelftest. Deze gratis mini cursus / e-learning helpt jou om inzicht te krijgen in de dingen die je goed doet, maar ook in de dingen die beter kunnen. De medicatieveiligheids quiz is er voor iedereen!
Heeft u vragen?
Wij ontvangen ze maar al te graag.
"*" geeft vereiste velden aan