Volgens de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, kunnen landen veel geld besparen aan zorg zonder dat het belang van patiënten wordt beschadigd.  In een rapport dat onlangs is verschenen schrijft de organisatie dat er overtuigend bewijs is van verspilling en dat het nú het moment is om met chirurgische precisie te handelen.

Besparingsideeën

Artsen en instellingen komen de laatste jaren met tientallen creatieve besparingsideeën die de zorg op termijn goedkoper moeten maken. Minister Schippers van Volksgezondheid schreef eind 2019 nog aan de Tweede Kamer dat de meeste winst behaald wordt op de werkvloer. Het zijn immers de artsen en zorgverleners die ervaren waar geld wordt verspild. Zij hebben ,op verzoek van de minister, dan ook een lijstje opgesteld van behandelingen die niet effectief zijn. Dit leverde ruim 2.400 suggesties op waarvan enkele al in de praktijk zijn gebracht.

Erik Schut, hoogleraar economie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit zegt er het volgende over: “Op een totaal van 95 miljard euro aan zorguitgaven gaat het om geringe besparingen, maar als dit soort kleinschalige projecten effectief blijken en landelijk worden toegepast, kan de opbrengst zeker oplopen.”

Medicijnkar

Een goed voorbeeld hiervan is de introductie van de slimme medicijnkar. Deze wordt gebruikt om het uitdelen van geneesmiddelen te automatiseren en leidt door middel van een beter medicatie management tot minder verspilling. De verwachte besparing hiermee is gemiddeld 20 miljoen per jaar. Neem bijvoorbeeld de Nexys ADC medicijnwagen van Logimedical. De toegang is perfect beveiligd en er is controle op alle artikelbewegingen waardoor altijd bekend is wie, wat, wanneer, hoeveel en voor wie uit de kast heeft genomen of in de kast heeft gelegd. Hiermee wordt onder andere financiële verliezen van niet geregistreerde medicatie beperkt.

Meeverhuizende rollator

Een ander goed voorbeeld is dat op het moment dat een ouder of gehandicapt persoon verhuist naar een andere gemeente of overstapt naar een andere zorgverzekeraar moet hij/zij de rollator of rolstoel inleveren en een nieuw exemplaar aanvragen. Dit is het gevolg van verschillende leveranciersafspraken en dat leidt tot enorm veel tweedehands zorghulpmiddelen die nog in een prima staat verkeren. Afspraken tussen gemeenten en zorgverzekeraars onderling moeten daarin verandering brengen. Dit kan volgens de hulpmiddelenbranche jaarlijks miljoenen euro’s besparing opleveren.

Bron: Volkskrant


Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!