Het Ministerie gaat een nieuw medicijnvergoedingssysteem invoeren. Dit doen zij omdat ze van mening zijn dat het oude achterhaald en gedateerd is. In veel van de gevallen gaat men meer betalen. Dit komt omdat de max. vergoeding van de medicatie omlaag gaat. Wat gaat er precies gebeuren? Wij sommen het voor je op.

1. De veranderingen

De verandering geldt vooral voor medicijnen waar verschillende soorten van op de markt zijn. Bij de medicatie wordt de maximale vergoeding verlaagd. Is de prijs hoger dan wat vergoed wordt? Dan moet je als patiënt dus bij betalen. Sinds de laatste wijziging voor 1999, zijn medicijnen in het algemeen flink duurder geworden.

2. Meer betalen

Zoals hierboven benoemd gaat men dus meer betalen voor zijn of haar medicijnen. Het kabinet schat dat men moet denken aan een paar tientjes extra. Het gaat om zo’n 6 miljoen mensen in Nederland die benadeeld zullen worden. De keuze ligt bij de persoon zelf: in sommige gevallen is het namelijk mogelijk om over te stappen naar de goedkopere versie van het medicijn.

3. Tekort aan medicijnen

Algemeen bekend is dat Nederland veel last heeft van het tekort aan medicatie. Het kabinet verwacht echter dat het aanpassen van het medicijnvergoedingssysteem geen tot nauwelijks effect zal hebben. Is hier toch sprake van? Dan wordt de duurdere variant in zijn geheel vergoed.

4. Ingangsdatum

Het nieuwe systeem moet in 2021 worden ingevoerd, als het aan het ministerie ligt. Voor die tijd zal er nog veel gedebatteerd worden met onderliggende partijen in de zorg. Denk aan artsen en zorgverzekeraars.

Bron: RTL Nieuws


Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!