Leren van medicatiefouten in de zorg

Het maken van fouten bij het delen of rondbrengen van medicijnen is vaak een lastig onderwerp binnen zorginstellingen en ziekenhuizen. Men moet melden dat deze fouten gemaakt worden, wat soms al kan zorgen voor moeilijke situaties. Iedereen maakt fouten. Juist in de zorg fouten fataal kunnen zijn. Hoe moet je hier mee omgaan? Logimedical bespreekt hoe je als zorginstelling kunt leren van het maken van medicatiefouten.

 

 

 

 

 

 

 

Leren van andere zorginstellingen
Je staat er niet alleen voor. Ronnie van Diemen (IGZ) heeft al eens eerder aangegeven dat de zorginstelling niet alleen fouten maakt. Dit gebeurt ook bij collega’s. Volgens Van Diemen wordt het eens tijd dat iedereen leert van elkaar.  ‘Als er iets ernstigs misgaat in de zorg, gaat het vaak niet om 1 ding dat niet goed is gegaan. Meestal is het een opeenstapeling van kleine fouten. Als zorgaanbieders hierin inzicht krijgen, kunnen grote fouten worden voorkomen.’ Aldus Van Diemen.

Openbaar maken van meldingen

In 2016-2017 heeft de IGZ een overzicht gemaakt van alle meldingen rondom medicatiefouten, boetes en tuchtklachten opgesteld. Op anonieme wijze is weergegeven hoe men omgaat met deze situaties. Het IGZ legt bijvoorbeeld uit hoe zij meldingen verwerken en oplossen. Sinds 2018 worden deze meldingen weergegeven in cijfers. Deze vind je hier: https://www.igj.nl/over-ons/igj-in-cijfers

Medicatieveiligheidstest

Naast het leren van situaties van anderen, kun je zelf als zorginstelling ook kennis vergaren over de status van de medicatieveiligheid op jouw afdeling. Door de medicatieveiligheidstest van Logimedical in te vullen weet je precies wat de status is. Tijdens de test krijg je ook handige tips over hoe situaties beter kunnen worden opgepakt. De gratis test vind je hier.

Deel je je de uitkomt met ons? Dan ontvang je het ‘Wie is de Paracetamol’ spel gratis! (T.w.v. €49,95)

Met het ‘Wie-is-de-Paracetamol’ spel verbeter je de medicatieveiligheid op de afdeling op een leuke en interactieve manier.

 

Bron: Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd, Kennisplein Gehandicaptenzorg.