Logimedical: Veiligheid en efficiency in de zorg

Ziekenhuispatiënten beheren eigen medicatie dankzij SelfMED-procedure

Enkele maanden geleden is in België een cardiologie-afdeling begonnen met een test waarbij patiënten zelf hun medicatie in beheer houden. Deze procedure wordt ook wel de SelfMED-procedure genoemd.

Hoe gaat het in zijn werk?

De zorgverlener test aan de hand van een speciale vragenlijst of de patiënt in kwestie in staat is om de medicatie te beheren. Indien uit de vragenlijst een ja komt, laat de verpleegkundige de patiënt zelf beoordelen over zijn bekwaamheid. Ten slotte beslist de arts.

Van de 150 patiënten werd 61 geschikt bevonden om te starten met de test. De patiënten hadden ongeveer 3 á 4 dagen de eigen medicatie in beheer. 3 van de 61 maakte een fout bij het toedienen, en bij 6 gevallen nam de patiënt de medicatie juist in, maar had problemen met het juist aftekenen van de toedienlijst.

Tijdsinvestering

De cardiologen van het Belgische ziekenhuis zijn enthousiast over de haalbaarheid van de SelfMED-procedure. Toch geven zij aan dat het wel een investering over een langere periode moet zijn.

Verpleegkundigen uit het onderzoek geven aan dat meer patiënten geschikt zullen zijn om zelf hun medicatie te beheren tijdens een ziekenhuisopname. Het lastige in deze situatie ligt hem in het testen van deze geschiktheid. Is een simpele vragenlijst genoeg?

Logimedical

Logimedical speelt graag in op het verbeteren van medicatieveiligheid door te investeren in producten die efficiëntie en veiligheid in de zorg. Bent u bijvoorbeeld benieuwd naar de medicatieveiligheid binnen uw zorginstelling? Doe hier de medicatieveiligheidstest!

Bron: Nursing (2019)

Bekijk onze producten

Demo inplannen

Een demonstratie bij u op locatie? Dit kan u direct online inplannen! Wij geven een presentatie over het thema dat u kiest bij onze afsprakenplanner. Na bevestiging van ons is de afspraak al rond.