Maatregelen tegen onjuist gebruik van opiaten

In oktober presenteerde de minister Bruno Bruins nieuwe besluiten om het onjuist gebruik van opiaten tegen te gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Oxycodon of Fentanyl . Welke maatregelen worden getroffen? Lees verder in ons blog.  

Maatregelen tegen het onjuist gebruik van opiaten

Het afgelopen jaar is naar buiten gekomen dat door onjuist gebruik van opiaten, vele doden zijn gevallen. Meer dan in de afgelopen jaren. Toch is het aantal gebruikers van de medicatie licht gedaald. ”Goed, maar nog niet goed genoeg.” – Minister Bruins.
De aangewezen taakgroep heeft in de afgelopen tijd  meerdere keren gekeken naar de richtlijnen die gesteld worden. Daarnaast ook naar recepten en opnames in ziekenhuizen. Ten slotte is er een aparte taakgroep die kijkt naar de mogelijkheden binnen het uitbannen van illegale handel rondom opiaten.

www.opiaten.nl

Het delen van informatie rondom dit onderwerp is belangrijk. Juist om deze reden is de website: www.opiaten.nl gelanceerd. Op de website vind je verschillende thema’s voor verschillende doelgroepen. zorgverleners, patiënten en nieuws. Maar ook meer informatie over recente onderzoeken en cijfers rondom het gebruik van opiaten.

Voor zorgverleners worden er in de toekomst praktijkvoorbeelden weergegeven. Daarnaast zijn er ook e-learnings beschikbaar over het gepaste gebruik van opiaten. Ten slotte vind je meer informatie over de afbouw en richtlijnen.

Opiatenkluis

Vraag je je af wat je zelf kunt doen aan het veiliger maken van jouw werkomgeving? Logimedical speelt graag in op dit onderwerp. Samen maken de we zorgomgeving veiliger. Neem de opiatenkluis. Opiaten horen achter slot en grendel. Vaak is toegang alleen geautoriseerd als er iemand meekijkt; de tweede controle. Deze kluis is uitsluitend te openen met twee verschillende sleutels. Geef deze sleutels aan twee verschillende, geautoriseerde medewerkers en je bent verzekerd van een correcte uitname volgens geldende regelgeving. Meer weten? Neem contact met ons op! Wij geven graag advies.


Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!

 

 

 

bron: opiaten.nl / nursing