4 verbeterpunten om medicatie toediening te verbeteren

Het toedienen van medicatie is een van de meest foutgevoelige processen binnen de zorg. Van het klaarzetten en controleren tot het daadwerkelijke toedienen — elke stap kent risico’s. Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat zorginstellingen vooral op vier punten nog winst kunnen behalen als het gaat om medicatie toediening verbeteren.

1. Actualiteit en volledigheid van de toedienlijst

Toedienlijsten blijken regelmatig verouderd of onvolledig. Dit leidt tot situaties waarbij medicatie wordt toegediend die inmiddels is gestopt, of waarbij noodzakelijke middelen ontbreken. Zorginstellingen moeten samen met de apotheek structureel de toedienlijsten controleren en actualiseren om fouten te voorkomen.

2. Dubbele controle van risicovolle medicatie

Bij risicovolle losse medicatie is een dubbele controle essentieel. Dit houdt in dat een tweede bevoegd persoon controleert of de juiste medicatie op het juiste moment aan de juiste patiënt wordt toegediend. Zorgorganisaties moeten heldere afspraken maken over wanneer deze controle vereist is en wie deze uitvoert.

3. Correct aftekenen van toedienlijsten

Een correcte registratie is cruciaal voor veilige overdracht tussen zorgprofessionals. Zorg ervoor dat medicatie altijd direct wordt afgetekend met een duidelijke paraaf en naam. Regelmatige controle van deze aftekeningen draagt bij aan transparantie en verantwoording.

4. Onbelemmerde medicatieverstrekking

Onderbrekingen tijdens het delen van medicatie vergroten het risico op fouten. Vermijd verstoringen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een “niet storen”-hesje. Zo kan de zorgverlener zich volledig concentreren op het toedienen van medicatie, wat de veiligheid verhoogt.

Logimedical helpt u medicatie toediening te verbeteren

Als expert op het gebied van medicatieveiligheid in de zorg, begrijpt Logimedical dat het verbeteren van deze processen tijd en aandacht vereist. Wij ondersteunen zorgorganisaties met innovatieve oplossingen zoals veilige medicijnwagens, elektronische uitgiftesystemen en slimme toedienregistratie.

Benieuwd naar de medicatieveiligheid binnen uw organisatie?
Doe hier de gratis zelftest

Persoonlijk advies nodig?
Bel ons via 010 321 0898 of neem contact op met ons team.