Baxteren en baxterafval

Baxteren (medicijnen op een rol) is een alternatief voor het uitzetten van medicijnen in medicijndozen. Met een geautomatiseerd distributiesysteem zetten apothekers medicijnen uit. Deze medicijnen zijn verpakt in een doorzichtig zakje dat per cliënt voorzien is van het toedieningstijdstip. Daarnaast staat er op de zakjes beschreven welke medicatie erin zit. Deze worden bij de cliënt afgeleverd en vormen een medicatietrol van aan elkaar gesealde medicatiezakjes.

Voor- en nadelen

Het systeem helpt bij de vereenvoudiging van het medicatieproces. Het is een duidelijk systeem! Datum en tijdstip zijn bovendien gemakkelijk af te lezen. Zo weet je precies of er een moment inname is overgeslagen. Toch kent het systeem ook wat nadelen. Het systeem is bijvoorbeeld minder geschikt voor een cliënt die veel wijzigingen kent binnen de medicatie. Ook mogen bepaalde exclusieve medicijnen niet worden opgenomen in dit geautomatiseerde distributiesysteem.

Afvalscheiding bij baxterrollen

Het is niet toegestaan om de overgebleven zakjes weg te gooien bij het overige afval. Omdat het hierbij gaat om privacygevoelige informatie (zakjes bevatten persoonlijke medicatie informatie) geldt hierbij de privacywetgeving. Deze informatie van de cliënt moet beschermd worden. Het is dus van belang om hier op verantwoorde wijze mee om te gaan.

Doe jij aan het verantwoordelijk scheiden van baxterafval? Bekijk nu de speciale Logimedical baxterafvalbak in de webshop. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op: www.logimedical.nl/contact/

Bron: ZorgVoorBeter

Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!