Gezamenlijk verminderen van de tijdsdruk in de zorg. Hoe?

‘’Drukte in de zorg’’, ‘’Zorgmedewerkers ervaren hoogste werkdruk’’. De werkdruk binnen de zorg heeft al vele krantenkoppen gesierd. Het is een, nog steeds, veel besproken onderwerp. Te weinig personeel, complexiteit van verzorgingssituaties en langdurige zorg. Hoe kun je als zorginstelling zelf iets doen aan het verminderen van de tijdsdruk? Logimedical bespreekt het in dit artikel.

Zorgen voor de mens

De zorg voor de mens zit in het hart van de zorgmedewerker. Tijdsdrukexpert Gabriëlle Verbeek geeft aan dat juist deze zorgmedewerkers vanuit hun opleiding beginnen met de behoefte om voor de medemens te zorgen. Hoe dit vervolgens wordt ingedeeld in tijd organiseert, wordt door scholen niet genoeg aangepakt.

Er zijn verschillende manieren waarop je als verpleegkundige kunt meten hoe hoog de tijds- en werkdruk is binnen de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het per uur bijhouden hoeveel patiënten je geholpen hebt en welk gevoel je hierbij hebt. Voelde je je relaxed of juist opgejaagd? De tijdsdrukmeter van Artemea kan hierbij hulp bieden. Bespreek de resultaten met je leidinggevenden en collega’s.

Tijdvreters

Zorg voor beter heeft aan het begin van het jaar knelpunten die te maken hebben met tijdsdruk op de werkvloer besproken. Zij geven de volgende voorbeelden van tijdvreters aan:

  • Zorgdossiers en zorgleefplannen met een onduidelijke opbouw en invulwijze.
  • Computers en automatiseringssystemen die uitvallen of fouten veroorzaken.
  • Telefoontjes en verstoringen tijdens de directe zorgverlening.
  • Uitgebreide formulieren voor aanvragen diensten.
  • Registratie van gegevens (soms dubbel) die beperkt of niet gebruikt worden.
  • Ontbreken hulpmiddelen

Logimedical

Op het laatste punt van de bovenstaande alinea speelt Logimedical in met voorzien van de juiste apparatuur die zorgen voor veiligheid en efficiëntie op locatie. Logimedical lost het probleem op van het ontbreken van de juiste wagens, opslagplaatsen of registratiemiddelen op de werkvloer. Neem vandaag nog contact met ons op! Wij voorzien u graag in apparatuur die helpt bij het verminderen van de tijdsdruk en foutgevoeligheid.

Bron: Zorg voor beter, Nursing, Artemea.