Medicatiefouten voorkomen? Logimedical geeft handige tips!
Als zorgmedewerker krijg je dagelijks te maken met verschillende situaties. Situaties waarin bepaalde keuzes gemaakt moeten worden. Binnen het transporteren, geven en opslaan van medicatie wil je zo min mogelijk fouten maken. Fouten maken horen bij de mens en zullen hierdoor niet geheel uit het beeld verdwijnen. Als zorgmedewerker kun je wel de kans verkleinen. Hoe? Logimedical geeft handige tips. Meer weten over Logimedical? Wij komen graag bij u langs! Klik hier.
Bespreek de protocollen
Bespreek intern of de afspraken rondom medicatie toedienen en transporteren nog up-to-date zijn. Welke afspraken zijn er gemaakt en liggen deze nog voor de hand? Daarnaast is het ook van belang dat er open gesproken kan worden over gemaakte fouten. Dit wordt ook een ‘veilige meldcultuur’ genoemd.
De Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ) zegt hier het volgende over:
‘’Als een zorginstelling binnen een jaar meerdere meldingen doet van verschillende soort calamiteiten, betekent het niet dat het een slechte zorginstelling is. Want veel meldingen kunnen ook betekenen dat er een open meldcultuur is.’’
Actuele en duidelijke toedienlijsten
Het IGZ heeft in 2017 een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat het overdragen van medische gegevens van zorgverlener A naar B in veel gevallen de zwakte schakel is. ‘’Je kunt niet blind vertrouwen op het actuele medicatieoverzicht, dit kan onvolledig zijn.’’ Aldus het IGZ.
Wees dus als zorgverlener alert op mogelijke aanpassingen en fouten.
Gereedmaken en rondbrengen van medicijnen
Ongestoord werken is een belangrijke factor in het verminderen van de foutgevoeligheid in het proces. Dankzij verschillende hulpmiddelen, zoals een niet-storen-hesje, kun je je werkzaamheden vaker ongestoord uitvoeren. Komt het nog veel voor? Bespreek intern hoe dit probleem gezamenlijk kan worden opgepakt en verbeterd.
Logimedical
Vraag je je af hoe het gesteld is met de medicatieveiligheid binnen jouw organisatie? Doe dan de gratis online medicatieveiligheids test van Logimedical! Kom er via 10 vragen achter waar de verbeterpunten liggen. Tijdens de test geven we tips bij de verschillende onderwerpen! Doe hier de online test.
Bronnen: Zorg voor beter, Nursing & Care Connections