In 2015 noteerde een verpleeghuisverzorger in Minnesota die onder grote werkdruk stond per ongeluk een medicatieopdracht voor de verkeerde patiënt. Hierdoor kreeg een bewoner die warfarine moest krijgen negen dagen lang niet de juiste dosis, wat leidde tot een beroerte en de dood van de bewoner.
Ook gaf een apotheek in 2016 het antipsychotische medicijn Navane (thiothixeen) in plaats van het bloeddrukmedicijn Norvasc (amlodipine) aan een 71-jarige patiënt, waardoor de patiënt ernstige lichamelijke en psychische schade opliep.
Deze gevallen maken deel uit van de ruwweg 7.000 tot 9.000 jaarlijkse sterfgevallen en 1,5 miljoen verwondingen in de Verenigde Staten die worden toegeschreven aan medicatiefouten. Een aanzienlijk aantal van deze fouten ontstaat door problemen met het communiceren van doseringen en medicijnbestellingen, maar ook door verwarring tussen medicijnen met vergelijkbare namen.
Medicatiewerkstations kunnen cruciaal zijn bij het aanpakken van deze problemen door beheerders en directeuren in staat te stellen hun personeel uit te rusten met de nieuwste technologie. Een praktische benadering is closed-loop medicatiebeheer, dat tastbare voordelen heeft laten zien, waaronder een algehele afname van ongewenste medicatiegebeurtenissen zoals een afname van 10% van schadelijke fouten en een besparing van een uur werktijd voor het personeel.
Wat is Closed-Loop Medicatiebeheer?
Systemen voor gesloten medicatiebeheer maken gebruik van moderne technologie om medicatiefouten te voorkomen door elke handmatige stap te vervangen door een geautomatiseerde stap. In een gesloten systeem voert de arts of zorgverlener de opdracht direct in een computer in, gekoppeld aan de polsband of andere barcode van de patiënt. Deze computergestuurde bestelling gaat rechtstreeks naar de apotheek. De medicatie wordt meestal opgeslagen in een automatische uitgiftekast, zoals een NexsysADC. Vervolgens wordt het opgehaald en in het MedLink-systeem geplaatst voor levering aan de patiënt. De MedLink registreert het ophalen van de medicatie en de dosering, waardoor de patiëntendossiers naadloos worden bijgewerkt in het computersysteem van het ziekenhuis of de instelling.
Het gesloten systeem zorgt ervoor dat zelfs als de lade verkeerd gelabeld is en naar de kamer van de patiënt wordt gebracht, deze niet geopend kan worden. Medicatie kan alleen worden toegediend aan de patiënt voor wie de lade is geprogrammeerd. Dit helpt voorkomen dat er verkeerde doses aan patiënten en andere potentieel gevaarlijke fouten.
Het MedLink Medication Management Workstation zorgt voor veilige toegang tot de kast en een patiëntspecifieke lade via de polsbandbarcode van de patiënt, waardoor onbevoegde toegang wordt voorkomen. Het wordt vervoerd naar de kamer van de patiënt en geopend aan het bed van de patiënt, waardoor gegarandeerd wordt dat de medicijnen uitsluitend vanaf dit werkstation worden opgehaald, waardoor het risico van onjuiste dosering wordt geëlimineerd.
MedLink-werkstations voor medicatiebeheer
Mobiele werkstations zijn essentiële hulpmiddelen in moderne ziekenhuizen en klinieken. Deze aangedreven of handbediende karren verplaatsen efficiënt voorraden en apparatuur van de ene naar de andere ruimte, zodat het personeel niet steeds hoeft terug te keren naar de voorraadkasten. Gespecialiseerde werkstations, zoals Capsa’s MedLink Medication Management Workstation, bieden gerichte ondersteuning door de medicatieverstrekking te vergemakkelijken.
Het MedLink Medication Management Workstation is een gespecialiseerd draagbaar medicatiebezorgingssysteem dat is ontworpen om het proces te stroomlijnen. Het vervoert medicijnen rechtstreeks van de apotheek naar het bed van de patiënt zonder onnodige omwegen. Dit gesloten systeem minimaliseert fouten en verhoogt de veiligheid van de patiënt. Omdat er geen extra personeel nodig is en er geen omwegen nodig zijn voor handtekeningen, is de kans op fouten aanzienlijk kleiner. Deze benadering met één enkele reis verlicht ook de werkdruk voor het personeel en vermindert het papierwerk. Verpleegkundigen en artsen hoeven niet meer meerdere keren naar de apotheek, omdat het werkstation plaats biedt aan alle benodigde voorraden en medicijnen.
Elektronisch Medisch Dossier
De zorgverlener moet de ‘zeven ja’-vragen stellen voordat hij medicatie toedient. Nu het EMD toegankelijk is aan het bed, zijn deze vragen direct beschikbaar.
- Is dit de juiste patiënt?
- Is dit het juiste medicijn?
- Is het de juiste dosis?
- Is dit het juiste moment voor deze medicatie?
- Is dit de juiste toedieningsweg (oraal, intraveneus, ruggenprik)?
- Is de juiste documentatie ingevuld?
- Wordt dit medicijn om de juiste reden gegeven?
Aangezien het MedLink Medication werkstation functies heeft die voorkomen dat de lade wordt geopend tenzij de juiste code is ingevoerd, zijn de eerste vier vragen al beantwoord. Het EMD beantwoordt de zesde vraag. Zorgverleners hoeven er alleen maar voor te zorgen dat de toedieningsroute en de reden voor de medicatie correct zijn.
Voordelen van de MedLink Medicatiebeheer Cart
Mobiele werkstations zijn geweldige aanvullingen voor grote en kleine ziekenhuizen en klinieken. Ze zijn veelzijdig en aan te passen aan verschillende behoeften. De MedLink Medicatiekar biedt een aantal unieke voordelen voor beheerders en personeel.
- Veilige en nauwkeurige toediening van medicatie: Elke patiënt krijgt een lade toegewezen en elke lade kan alleen worden ontgrendeld met de streepjescode van de patiënt. Zodra de lade is toegewezen, worden medicijnen opgeslagen en bijgevuld als dat nodig is. Lades worden gesloten en vergrendeld als ze te lang open blijven staan, zodat medicatie niet kan worden verwijderd als een zorgverlener wordt weggeroepen. Het systeem registreert elke keer dat de lade wordt geopend en gesloten voor traceringsdoeleinden.
- Flexibel en aanpasbaar ontwerp: De standaardwagen kan een computermonitor en toetsenbord ondersteunen, plus twee cassettebehuizingen. De wagen kan geconfigureerd worden met één of twee standaard modules met hoge capaciteit die twaalf verschillende lade-indelingen kunnen bevatten. Er zijn lades van klein tot extra groot voor allerlei soorten items, van spuiten tot grote voorraden.
- Meerdere etiketteersystemen: Laden kunnen worden gelabeld met patiëntnamen, kamernummers of leveringscodes. Ze kunnen worden toegewezen via een vooraf geladen patiëntenlijst of handmatig via het toetsenbord en de patiëntenpolsband of barcode.
- Gestroomlijnde workflows: Met de AutoScan- en MedLink Pro-software kan het personeel dezelfde kar de hele dag door aan meerdere gebruikers toewijzen. Omdat elke lade is gekoppeld aan één patiënt, is er geen risico op kruiselingse toediening van medicatie. Dit verbetert de workflow van het personeel en garandeert de veiligheid van de patiënt.
MedLink-karren verhogen de efficiëntie op de werkplek
Net als alle Capsa mobiele werkstations, zijn de MedLink Medicatie Management karren ontworpen met een focus op gebruiksgemak en het comfort van het personeel. De AutoFit ™-technologie stelt elke gebruiker in staat om de hoogte en de hoek van het werkoppervlak en het scherm aan te passen met een enkele aanraking. De elektrische trolley is met één hand te besturen, waardoor de fysieke belasting afneemt.
Zelfs in grote ziekenhuizen, ruimte is altijd beperkt. Alle Capsa karren zijn gebouwd met krappe ruimtes in het achterhoofd. Kleine footprints zorgen voor een gemakkelijke kar opslag en het voorkomen van de gang rommel.
Met Power Track™ sturen, kunnen zorgverleners effectief navigeren in krappe ruimtes, op gangen en in bochten met een lichte hand beweging onderweg.
Alle Capsa werkstations zijn eenvoudig te reinigen om aan geldende infectiebestrijdingsnormen te voldoen. De oppervlakken en laden zijn gemakkelijk te reinigen en bestand tegen herhaalde sterilisatie en desinfectie.
Is MedLink iets voor u?
Als uw instelling niet de volledige MedLink Pro-software nodig heeft, kunt u MedLink Lite overwegen. Sommige instellingen hebben niet alle functies van het systeem nodig, maar hebben wel de veiligheid en beveiliging van het gesloten medische managementsysteem nodig.
Omgevingen voor langdurige patiëntenzorg, zoals verpleeghuizen en instellingen voor begeleid wonen, hebben misschien niet de capaciteit en flexibiliteit nodig die een instelling voor acute zorg met een hoge omloopsnelheid nodig heeft.
Kleinere instellingen hoeven een enkele kar niet toe te wijzen aan meerdere gebruikers per dienst. Als één gebruiker voor elke dienst de medicatie toedient, kan het MedLink Lite systeem voldoende zijn.
Als de trolley 100% autonoom is, kan het systeem registraties bijhouden van het gebruik van de trolley, de toegang tot medicatie en andere controle-informatie. Als uw systeem al is ingesteld om deze informatie elders vast te leggen, hebt u de extra software niet meteen nodig.
Andere voordelen van de aanschaf van de volledige MedLink Pro software zijn tracking en AutoScan. Denk goed na over de specifieke behoeften van uw instelling voordat u uw definitieve keuze maakt.
Het MedLink Medication Workstation naar uw instelling brengen
Het MedLink Medication Management Workstation kan de toediening van medicatie in zorginstellingen verbeteren. Het zorgt ervoor dat patiënten de juiste medicatie krijgen, vermindert de fysieke belasting van zorgverleners door het aantal ritten naar voorraadkamers en apotheken tot een minimum te beperken en verbetert de nauwkeurigheid van het voorschrijven, distribueren en afleveren van medicatie. Zorgverleners kunnen ook hun aansprakelijkheid verminderen door hun technologie te upgraden.
Als u denkt dat uw organisatie baat kan hebben bij het MedLink Medication Management Workstation, neem dan contact op met ons voor een inventarisatie van uw specifieke behoeften. U kunt ons bereiken op 010-258 29 29 of een online aanvraagformulier indienen. Wij nemen contact met u op om de geschikte mobiele werkstationopties te bespreken en om te horen hoe het MedLInk Closed Loop systeem uw werkplek kan verbeteren.