De Zorgsector loopt vast door alle processen en regels die gesteld zijn, geeft Myra van den Goor aan in haar proefschrift voor de UT (Universiteit Twente). Het onderwerp van haar proefschrift was hoe je artsen en andere medisch specialisten zo goed mogelijk laat presteren.

Controle

Een gevoel dat veelal naar voren komt bij de ondervraagden is dat zij bang zijn om fouten te maken in (medicatie)processen. Hoe dit komt? Men is 33% van de tijd bezig met administratieve werkzaamheden. Tijd die zij willen besteden aan de patiënten. Maar ook extra ruimte om te zorgen dat werkzaamheden volgens de regels verlopen. Tijdens de Corona-crisis is iedereen binnen de sector weer terug gegaan naar de kern. Waarom hebben zij dit beroep gekozen? Om zorg te verlenen en er voor mensen te zijn. Dát gevoel moet blijven.

Overheid

Vanuit de Gezondheidssector en overheid zijn bepaalde regels gesteld wat betreft administratie en randzaken. Goed, maar door al het huidige toezicht dat er is, is het meer een doel op zichzelf geworden. Van Den Goor: ‘’Er moet secuurder worden gekeken naar wat we allemaal registeren en hoe zinnig dat is. Regelgeving moet ten doel staan van de patiënt.” Maar ook kunnen artsen zelf hier een steentje aan bijdragen. ‘’Ze moeten hun eigen bevlogenheid blijven prikkelen. Zich er bewust van zijn waar ze blij van worden in hun werk en specifiek op zoek naar de krenten in de pap. Inderdaad, dat geldt voor iedereen die werkt. Maar de balans in de gezondheidszorg is wat dat betreft ernstig verstoord geraakt.’’

Minder administratieve handelingen door Logimedical

Een van de producten die een deel van het administratieve werk uit handen neemt is de Nexsys ADC. De kar registreert de medicijndosering en de apotheek staat via een beveiligde Cloud omgeving continu in verbinding met de instelling en heeft daarmee zicht op alle medicijntransacties. Bekijk de Nexsys ADC nu op de website of neem contact op!

Bron: Tubantia


Hoe is de huidige medicatieveiligheid-situatie op jouw afdeling? Doe de gratis test!