Verpleegkundigen ervaren meer werkstress dan vorige zomer

Uit een peiling van de V&VN onder bijna 1000 verpleegkundigen, blijkt dat de helft deze zomer meer werkstress ervaart dan vorig jaar. De roosters zijn zo moeilijk op te vullen, dat in sommige ziekenhuizen geen enkele verpleegkundige of verzorgende op vakantie mag. De oorzaak hiervan is een flink tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. In deze periode wordt veel hulp ingeschakeld van invallers en collega’s van andere afdelingen om toch alle patiënten te kunnen helpen.

Te weinig tijd

Volgens 44% van de ondervraagden nemen werkgevers te weinig maatregelen om de werkdruk te verlichten. Er worden wel extra vakantiekrachten ingezet zoals studenten, maar deze komen helaas niet altijd opdagen. Daarnaast heeft het personeelstekort niet alleen invloed op de werkdruk van de verpleegkundigen, maar ook de patiënten hebben er last van. Dit heeft vooral betrekking op patiënten in de wijk. Er zijn patiëntenstops en er wordt minder tijd ingepland om de mensen te wassen.

Geen vakantie

8% geeft aan dat het voor hen niet mogelijk is om op vakantie te gaan wanneer ze willen. Ook moet zelf 14% zijn of haar eigen vervanging regelen in de vakantieperiode. Sommigen moeten zelfs in de weekenden van hun vakantieperiode terug komen om te werken. Weer anderen loten om wie de vakantiedagen mag opnemen in de zomerperiode, of worden zelfs verplicht om buiten juli en augustus op vakantie te gaan.

Logimedical

Logimedical speelt graag in op het verbeteren van medicatieveiligheid door te investeren in producten die efficiëntie en veiligheid in de zorg bieden. Bent u bijvoorbeeld benieuwd naar de medicatieveiligheid binnen uw zorginstelling? Doe hier de medicatieveiligheidstest!

Bron: Nursing (2019)