Vervoeren van bloed en medicatie via drones in nieuw pilot Erasmus en Sanquin

De inzet van drones, speciaal gemaakt voor de zorgsector, wil het Erasmus van met bloedbank Sanquin testen of de zorg op maat niet verbeterd kan worden. “Met het initiatief Medical Drone Service willen we onderzoeken hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk gebracht kan worden. Door de inzet van medische drones hopen we de routes te verkorten en daarmee zorg sneller en efficiënter te organiseren.” – Jan-Dietert Brugma. (Apotheker Erasmus MC)

Het veiliger en sneller vervoeren van medicatie is een veelbesproken onderwerp. Het Erasmus MC en Sanquin zien de noodzaak om te starten met de proef omdat het meerdere voordelen kan opleveren. Denk aan spoedvervoer van bloed. In plaats van over de weg, kan het in de proef sneller via de lucht. Er wordt onder andere getest of deze manier van vervoeren sneller kan zijn in noodsituaties. Dit zelfde geldt ook voor medicatie.  De ANWB zal de transporten gaan uitvoeren. Zij zijn ook verantwoordelijk voor trauma- en ambulance helikoper.

In de toekomst meer drones

Nederland is niet het enige land dat bezig is met het testen van drone-vervoer. Frankrijk en België zetten drones in om milieuvriendelijke redenen. Denk aan drukke steden. Tanzania en Australië proberen met behulp van drones afgelegen gebieden sneller te bereiken.

Mislukte poging

Helaas gaat het vervoer via drones niet altijd even goed. In Zwisterland is een drone vlakbij een drukke plek met kinderen neergestort. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar hoe het heeft kunnen gebeuren. Er is nog niet bekend of het land het drone-vervoer opnieuw heeft opgestart.

Bron: ICT Health


Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!