Werken in de zorg tijdens de feestdagen

Iedereen die in de zorg werkt, kent het fenomeen: ‘Werk je met kerst of met oud & nieuw?’ Of soms zelfs alle feestdagen. Vervelend? Soms wel. Anderen vinden het juist geweldig! Zo is te lezen in het artikel van Vrijheid in de Zorg.

 

Diensten

Kerst en oud & nieuw brengen vele mensen graag door met familie en vrienden. Als je in de zorg werkt, kan dit vaak lastig zijn. Sommigen vinden het vervelend, maar veel halen ook voldoening uit hun werk. Om beide te combineren wordt gekeken naar de planning van de diensten. Een veelvoorkomende situatie is dat men zoekt naar de ‘leuke’ diensten. Denk aan een dagdienst oudjaarsdag en een avonddienst met oud & nieuws. Lies de Groot: ‘’Dan gaan we elkaar daar wel op aanspreken, dat is niet helemaal de bedoeling. We moeten allemaal collegiaal zijn. Als je niet op de feestdagen wilt werken, moet je niet in de zorg gaan werken. Je stelt je er ook op in. Het is gezellig om te werken. Er is een andere sfeer, dat maakt het leuk. Met Sinterklaas hebben we de bewoners een presentje gegeven, met de Kerstdagen krijgen ze een kaartje.”

Waar heb ik recht op?

Werken met de feestdagen is voor bijna iedereen niet van toepassing. De zorgsector, hulpdiensten en horeca daarentegen wel. In de CAO wordt bepaald waar je als werknemer precies recht op hebt. Neem bijvoorbeeld toeslag. Vrijheid in de zorg zegt hierover:

‘’ Zo is in de CAO van verpleeg- en verzorgingstehuizen, de thuiszorg en de jeugdgezondheidszorg  en in de CAO van ziekenhuizen vastgelegd dat er een toeslag van 60  procent geldt, voor mensen die werken op zaterdag vanaf 18 uur, op zon- en feestdagen tussen 00.00-24.00 uur en op 24 en 31 december tussen 18.00 en 24.00 uur.’’

Samen kerst en oud & nieuw vieren

Moet je werken met de feestdagen? Maak het leuk voor jou, je collega’s en de patiënten of bewoners! De Groot geeft aan dat zij juist tijdens deze dagen de extra aandacht voor de patiënten geweldig vindt. Opmaken, het haar doen maar ook samen koffie drinken. Kleine dingen die de mensen gelukkig maken. En met oud & nieuw? “Dan nodigde ik mijn man en de kinderen uit. Die namen dan een slaatje en andere lekkere dingen mee en staken buiten vuurwerk af. De mensen vonden dat hartstikke gezellig en genoten ook van de kinderen. Dan heb je zelf ook wat aan Oud & Nieuw.’’

Wij wensen iedereen in de zorgsector fijne kerstdagen en een gelukkig& gezond 2020! Dat het een prachtig jaar mag worden voor de zorg.

Bron: Vrijheid in de zorg


Hoe is het met de medicatieveiligheid op jouw afdeling? Doe de gratis test!