Prima! Het uitvoeren van een dubbele controle bij het toedienen van risicovolle medicatie is belangrijk voor de veiligheid van de cliënt. Blijf kritisch meekijken met het medicatieproces. Wanneer er (bijna) fouten worden gemaakt, speek je collega hier dan op aan.
Het lijkt erop dat het slimmer kan!
Het uitvoeren van een dubbele controle bij het toedienen van risicovolle medicatie is belangrijk voor de veiligheid van de cliënt!
Het verkeerd toedienen van medicijnen brengt risico's met zich mee. Hoe groot dat risico is, hangt af van het medicijn.
Er zijn meerdere mogelijkheden om een dubbele controle door een bekwaam persoon te laten doen:
• de cliënt zelf of zijn mantelzorger kan na instructie de controle doen;
• een collega doet de controle, eventueel via een foto of telefonische achterwacht.
Lijst met risicovolle medicatie
De apotheker maakt een overzicht van risicovolle medicatie waarvoor dubbele controle nodig is. Bij losse medicatie, die niet via het geneesmiddelendistributiesysteem wordt aangeleverd, beoordeelt de apotheker of er sprake is van een onacceptabel risico bij verkeerde dosering.
Er is een Landelijke lijst beschikbaar met risicovolle medicijnen die als uitgangspunt kan dienen voor de zorgorganisatie (arts, zorgmedewerker) de apotheker en eventueel de cliënt (vertegenwoordiger). De risicovolle medicatie wordt per cliënt 'gemarkeerd' op de toedienlijst. Voor deze risicovolle medicatie is dubbele controle nodig. In het zorgplan van de cliënt wordt vastgelegd hoe de dubbele controle plaatsvindt.
TIP voor dubbele controle: Er is een Landelijke lijst met risicovolle medicijnen waarvoor dubbele controle nodig is.