Apothekers en artsen willen medicijnverspilling stoppen.

Medicijnen die door mensen teruggebracht worden naar de apotheek moeten niet meer vernietigd worden, maar aan andere patiënten worden verstrekt.

Daarvoor pleiten apothekers, huisartsen, patiëntenorganisatie NPCF en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vrijdag in het AD.

Teruggebrachte medicijnen worden nu vernietigd. Het IVM berekende dat er jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro aan medicijnen wordt weggegooid.

Dit bleek ook al uit onderzoek dat RTL Nieuws in oktober 2012 deed. Daaruit bleek dat de cijfers een alarmerende stijging laten zien. In 2009 werd 94.000 kilo aan medicijnen weggegooid. In 2010 was dat maar liefst 121.000 kilo en in 2011 steeg dat zelfs naar 156.000 kilo. Deskundigen schatten destijds de kosten ook op 100 miljoen per jaar.

De medicijnen worden vernietigd omdat ze na uitgifte niet meer 100 procent veilig zouden zijn. Ruud Coolen van Brakel is het daar niet mee eens: “Niemand zal ze thuis in de oven bewaren. Er moet wel iets heel vreemds mee gebeuren, wil de werking enorm veranderen.”

Bron: Nu.nl