Medicatie distributie.
Het vervoeren van medicijnen moet volgens regels gebeuren. Het ziekenhuis, verpleeghuis of de instelling is verantwoordelijk voor het veilig transporteren, opslaan en beheren van de medicatie van de cliënten.
- De organisatie draagt zorg voor duidelijke afspraken en procedures over intern transport/distributie
- De organisatie draagt zorg voor passende faciliteiten (bijvoorbeeld een afsluitbare medicijnwagen).
- De zorgmedewerker werkt volgens deze afspraken, signaleert eventuele risico’s en problemen en bespreekt deze met de leidinggevende.
- Zorg voor het op de juiste wijze vervoeren van de medicatie, volgens het bewaaradvies van de apotheker en volgens algemene hygiënerichtlijnen.
Stappenplan medicatieveiligheid.
1. Opslag
Het opslaan van medicijnen zoals werkvoorraden, opiaten en gekoeld is voor een goede gang van zaken binnen elke zorginstelling noodzakelijk. Met steeds minder opslagpunten en een kleinere voorraad, neemt de omloopsnelheid toe. De veiligheidsrisico’s zijn groot en de onnodige kosten hoog. Wij stemmen de opslag en beveiliging van medicijnen af op de echte behoefte binnen de Zorg. Optimaal beveiligd, terwijl misgrijpen wordt uitgesloten.
2. Distributie
Tijdens het verplaatsen van medicijnen vanuit werkvoorraden of tijdens medicijnrondes, loopt men veiligheidsrisico’s. Tijdens dat proces dienen de medicijnen afgesloten te zijn voor niet geautoriseerde medewerkers en/of patiënten. Tegelijkertijd dienen geautoriseerde medewerkers eenvoudig en snel bij elk medicament te kunnen. Onze medicijnwagens zijn daarom voorzien van geavanceerde elektronische slotsystemen. Met of zonder registratie.
3. Toediening
Het toedienen van medicijnen mag alleen gedaan worden door daarvoor opgeleide en geautoriseerde medewerkers. Gelukkig zijn dat gewone mensen. Vanwege de onvoorspelbaarheid in de zorg is een fout bij de toediening gauw gemaakt. Wij maken de noodzakelijke handelingen rondom de toediening van medicijnen, zo beveiligd mogelijk, zonder daarbij de praktijk uit het oog te verliezen. Op deze manier blijf je op een juiste en veilige manier toegang houden op het proces.
4. Registratie
Precies weten welk medicijn, wanneer, aan wie moet worden toegediend en weten of dat gebeurt is en door wie, wanneer; wie wil dat niet weten? Hoeveel moeite kost dit en wat betekent dat voor de ‘echte’ zorg voor de patiënt? Om nog maar te zwijgen over het rapporteren van MIC-meldingen. Met onze nieuwste medicijnuitgiftesystemen hoef jij als verzorgende je niet druk te maken om de administratie. Die gebeurt helemaal automatisch.
Medicatie distributie Opiaten.
Het transporteren en vervoeren van opiaten brengen enkele regels met zich mee.
Opiaten moeten achter een tweede slot worden bewaard.
Alleen bevoegden mogen toegang hebben tot de opiaten; dit moet zorgvuldig zijn geregeld. De Nexsys ADC medicijnwagen van Logimedical biedt uitkomt. Bekijk het product hier.
Zorg voor een zorgvuldige opiatenregistratie, bijvoorbeeld: leg vast bij de losse opiaten op naam (niet in GDS / medicatierol / baxterrol) en bij de opiaten niet-op-naam (’werkvoorraad’) wat er wanneer door wie voor welke cliënt wordt uitgehaald.
Opiaten op naam kunnen ook in een GDS (medicatierol/baxterrol) worden verstrekt. In dat geval hoeven ze niet apart bewaard te worden, maar kunnen dan gewoon bij de overige medicatie worden bewaard, die ook achter slot liggen.
Zelftest medicatieveiligheid
Snel te weten komen hoe jij als zorgverlener presteert op het gebied van medicatieveiligheid? Doe dan nu onze online zelftest. Deze gratis mini cursus / e-learning helpt jou om inzicht te krijgen in de dingen die je goed doet, maar ook in de dingen die beter kunnen. De medicatieveiligheids quiz is er voor iedereen!
Heeft u vragen?
Wij ontvangen ze maar al te graag.
"*" geeft vereiste velden aan